Ivan Repušić

dirigent

Hrvatski dirigent Ivan Repušić (1978.) studirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Igora Gjadrova i Vjekoslava Šuteja, a usavršavao se kod uglednih dirigenata poput Jorme Panule i Gianluigija Gelmettija te kao asistent kod Kazushija Onoa (Badisches Staatstheater Karlsruhe) i Donalda Runniclesa (Deutsche Oper Berlin).

Od 1997. do 2001. bio je dirigent Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci u Zagrebu. Od 2002. djelovao je kao dirigent, a od 2006. do 2008. kao ravnatelj Opere HNK-a Split i ostvario niz uspješnih opernih izvedbi kao što su: G. Verdi: Don Carlos, Aida, Simon Boccanegra, Nabucco; G. Puccini: Suor Angelica, Gianni Schicchi, Manon Lescaut, La bohème; Čajkovski: Evgenij Onjegin; Ch. Gounod: Faust; G. Donizetti: Lucia di Lammermoor, Ljubavni napitak; R. Leoncavallo: Pagliacci...

Od 2006. do 2009. bio je ravnatelj glazbenog programa festivala Splitsko ljeto, od 2009. do 2012. ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, a od 2005. do danas je šef-dirigent Zadarskog komornog orkestra.

Ravnao je svim uglednim orkestrima i opernim ansamblima u rodnoj Hrvatskoj, kao i orkestrom Njemačke državne opere u Berlinu, Simfonijskim orkestrom Giuseppe Verdi iz Milana, Praškim simfonijskim orkestrom, orkestrom Državne opere u Hannoveru, Slovenskom filharmonijom te brojnim drugima. Nastupio je na svim važnijim hrvatskim festivalima te bio gost u brojnim europskim dvoranama i na festivalima, od kojih valja istaknuti glasoviti bečki Musikverein, Baden Baden Festspielehaus, berlinski Konzerthaus, praški Smetana Hall, Festival Verdi Parma.

Od 2010. do 2013. bio je angažiran kao prvi kapellmeister Državne opere u Hannoveru gdje je uspješno dirigirao opernim izvedbama opera Falstaff, Otello, Tannhäuser, Evgenij Onjegin, La bohème, Carmen, Otmica iz Saraja, Faust te mnogima drugima.

Godine 2011. debitirao je u Njemačkoj državnoj operi u Berlinu Puccinijevom operom La bohème. Od sezone 2012./2013. postao je kapellmeister te ugledne kuće i do danas dirigirao nizom opera, među kojima su Tosca, Krabuljni ples, Traviata, Macbeth, Čarobna frula, Lucia di Lammermoor… S uspjehom je debitirao i kontinuirano dirigira u drugim važnim njemačkim opernim kućama poput Hamburške državne opere (Ljubavni napitak, Rigoletto), Semperoper Dresden (Čarobna frula, Simon Boccanegra), Komične opere u Berlinu (Rigoletto, Traviata).

Dobitnik je niza najvažnijih nagrada u Hrvatskoj kao što su nagrada Milka Trnina (2013.), Nagrada Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najboljeg mladog glazbenika (2001.), Dekanova nagrada, Nagrada Hrvatskog glazbenog zavoda (kao najbolji diplomant), Nagrada Slobodne Dalmacije Judita za najbolje ostvarenje u glazbenom programu na jubilarnom, 50. Splitskom ljetu, Nagrada Ante Marušić za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi HNK-a u Splitu u sezoni 2005./2006., Nagrada Slobodne Dalmacije Jure Kaštelan za postignuće u umjetnosti 2005., nagrada Hrvatske radiotelevizije Orlando 2007. za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa 58. Dubrovačkih ljetnih igara, Nagrada hrvatskog glumišta za najbolje dirigentsko ostvarenje na području opere, te Nagrada grada Zadra 2008.

Uz dirigentske obveze, Repušić je u kontinuitetu posvećen i pedagoškom radu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu gdje radi kao izvanredni profesor.

Očekuju ga nastupi u Deutsche Oper Berlin (Tosca, Lucia di Lammermoor, Turandot, Traviata), Hamburškoj državnoj operi (La bohème), Aalto Musiktheater Essen (Falstaff), Nationaltheater Mannheim (Cavalleria rusticana, Pagliacci), koncerti s Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Briselskom filharmonijom, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i brojim drugima.