GLAZBA... oaza radosti

Ivan Repušić (1978.), šef dirigent Orkestra Minhenskog radija, prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu, jedan od najznačajnijih i najuspješnijih hrvatskih dirigenata mlađe generacije.

Profesionalni rad u njemačkim kulturnim ustanovama započeo je na funkciji prvog dirigenta Državne opere Donje Saske u Hannoveru (2010.–2013.). Nakon dirigentskoga debitantskog nastupa u Njemačkoj operi u Berlinu u produkciji Puccinijeve opere La bohème (2011.), imenovan je dirigentom te ugledne operne kuće (od sezone 2012./2013.) i u njoj od 2014. godine djeluje kao prvi stalni gost dirigent. Do danas je Repušić ostvario niz uspješnih opernih izvedbi, kao što su Macbeth, Tosca, Turandot, La bohème, Evgenij Onjegin, Nabucco, Krabuljni ples, La traviata, Carmen, Čarobna frula, Lucia di Lammermoor, Tannhäuser, La Gioconda, Falstaff, Don Carlos i dr. Bio je glavni glazbeni ravnatelj Državne opere u Hannoveru od 2016. do 2019. godine. Za to je vrijeme dirigirao brojnim premijernim opernim naslovima (Salome, Faustovo prokletstvo, Ukleti Holandez, Manon Lescaut, Aida…) i simfonijskim koncertima. Kao šef dirigent Orkestra Minhenskog radija (MRO) od 2017. godine ravnao je nizom koncertantnih produkcija opera (Luisa Miller, Dva Foscarija, Attila, Lastavica, Ero s onoga svijeta…) i orkestralnih djela. U suradnji s vodećim svjetskim solistima, MRO-om i Zborom Bavarskog radija snimio je nekoliko nosača zvuka u izdanju vodećih europskih nakladničkih kuća – „BR-Klassikˮ, „Warner Classicsˮ i „CPOˮ.

Repušić je ravnao brojnim uglednim orkestrima u Europi i šire: Orkestrom Njemačke opere u Berlinu, Simfonijskim orkestrom Berlinskog radija, Filharmonijskim orkestrom Sjevernonjemačkog radija u Hannoveru, Bečkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Giuseppe Verdi iz Milana, Orkestrom Nacionalnog kazališta u Mannheimu, Praškim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Norveške nacionalne opere u Oslu, Briselskom filharmonijom, Tokijskom filharmonijom, Slovenskom, Panonskom i Zagrebačkom filharmonijom i dr. Redovito gostuje na europskim festivalima i glasovitim pozornicama, među kojima se izdvajaju: dvorana Berlinske filharmonije, bečki Musikverein, berlinski Konzerthaus, Festspielhaus u Baden-Badenu, minhenski Gasteig, Herkulessaal i Prinzregententheater, praška dvorana Smetana, dvorana Kultur- und Kongresszentruma u Luzernu, festival Verdi u Parmi i dr. Repušić često nastupa u brojnim uglednim njemačkim opernim kućama kao što su Hamburška državna opera (Ljubavni napitak, Rigoletto, La bohème, Tosca), drezdenska Semperoper (Čarobna frula, La traviata, Simon Boccanegra, Macbeth, Tosca, Don Carlos), Državna opera u Berlinu (Rigoletto), Komična opera u Berlinu (Rigoletto, La traviata), Aalto Musiktheater u Essenu (Falstaff), itd.

Repušić je dirigiranje studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasama Igora Gjadrova i Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se kod uglednih dirigenata poput Jorme Panule, Gianluigija Gelmettija, Kazushija Onoa i Donalda Runniclesa. Profesionalnu karijeru započeo je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu (2002.) gdje je obnašao funkcije šefa dirigenta i ravnatelja Opere (2006.–2009.). Tada je ravnao brojnim izvedbama talijanskoga, francuskoga, ruskoga i hrvatskoga opernog repertoara (G. Verdi: Don Carlos, Aida, Simon Boccanegra, Trubadur, Nabucco; G. Puccini: Sestra Angelica, Gianni Schicchi, Manon Lescaut, La bohème; P. I. Čajkovski: Evgenij Onjegin; Ch. Gounod: Faust; G. Donizetti: Lucia di Lammermoor, Ljubavni napitak; G. Rossini: Seviljski brijač; R. Leoncavallo: I Pagliacci; J. Gotovac: Ero s onoga svijeta; J. Hatze: Povratak i dr.). Djelovao je kao ravnatelj glazbenog programa dvaju uglednih hrvatskih glazbenih festivala: Splitskoga ljeta (2006.–2009.) i Dubrovačkih ljetnih igara (2010.–2012.). Od 2005. godine surađuje sa Zadarskim komornim orkestrom u svojstvu šefa dirigenta. Uz dirigentske obveze bio je posvećen i pedagoškom radu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu (2004.–2016.) gdje je stekao zvanje izvanrednog profesora. Za svoja umjetnička postignuća nagrađen je brojnim značajnim hrvatskim priznanjima, među kojima su: Nagrada „Vladimir Nazor”, Nagrada „Vatroslav Lisinski”, Nagrada „Milka Trnina”, Nagrada „Orlando”, „Nagrada Grada Zadra” i dr. Sveučilište u Zadru dodijelilo je maestru Repušiću počasni doktorat znanosti za izuzetan doprinos u području kulturnog i umjetničkog stvaralaštva (2021.).

Datum zadnjeg ažuriranja: 29. ožujka 2022.